Darmen & Fysieke Depressie

Op deze pagina kun je lezen over de mensen en kanalen die mij hebben geholpen om inzicht te krijgen in de oorsprong van mijn fysieke depressie. In mijn onderzoek kwam ik erachter dat de oorzaak van mijn depressieve klachten en energielek fysiek bleek te zijn. Dankzij de massages van Korrie de Vet leerde ik de invloed van mijn de Nervus Vagus op o.a. mijn spijsvertering en psoas kennen. Om na langer onderzoek tenslotte uit te komen bij mijn darmen, het microbioom. Deze bacteriebevolking in je darmen wordt ook wel de Brain in the Belly genoemd of Gut Brain en blijkt ons tweede brein te zijn. De invloed van de darmen op je welzijn vormt een nieuw gebied van medisch onderzoek, wat langzaamaan in kaart wordt gebracht en momenteel grote aandacht geniet.

Fysieke Depressie

Hiernaast vind je een hedendaagse uitleg over het ontstaan van een fysieke depressie. Een term die ik zelf hoorde dankzij Korrie de Vet. De oorzaak van de depressie is niet psychisch (psychosomatisch), maar er is een fysieke oorzaak. Namelijk je brein zorgt via je immuunsysteem ervoor dat je depressief wordt, als gevolg van inflammation (ontstekingen) in het lichaam. Ontstekingen die proberen je lichaam beter te maken, maar daarin niet slagen. De nieuwe doorbraken blijken te vragen om een holistische zienswijze en aanpak.

UIT DE FYSIEK DEPRESSIE: ONDERZOEK NAAR DE DARMEN

Nadat ik uit de fysieke depressie kwam, bleef ik buikkrampen houden en veel wakker worden ’s nachts. Paul Horsthuis verwees mij door naar Praktijk Van As. Bij dokter Saskia Van As onderzochten we mijn darmen op vele terreinen om de oorzaak van mijn symptomen te achterhalen. Via MGlab & Advies, een laboratorium gespecialiseerd in de darmen, lieten we mijn ontlasting onderzoeken op o.a. parasieten, vertering en samenstelling van mijn darmbacteriën. Ondertussen onderzocht ik aan de hand van een specifiek dieet met een strikt weekschema of ik allergisch was voor bepaalde producten en of ik op bepaalde voeding reageerde. Het was een dieet vergelijkbaar met een ketogeen-dieet. Veel eiwitten en heel veel groenten. Mijn lichaam en energie reageerde er goed op.

Praktijk Van As

Praktijk Van As

www.praktijkvanas.nl

Darmklachten.nl

Darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab. Op de website vind je informatie over verschillende onderzoeken die je kunt laten doen naar je darmen. Zij werken samen met Praktijk Van As.

Het Microbioom Dieet

Voed Je Bacterien Saskia van As

Boek waarin Saskia van As de wetenschap beschrijft achter een microbioomdieet om je darmen te voeden.

Persoonlijk Onderzoek Microbioom

Dankzij de onderzoeksresultaten van het MgLab en de begeleiding van mevrouw Van As kreeg ik een duidelijk inzicht in de vermoedelijke bron van mijn symptomen. Mijn microbioom bleek uit balans te zijn. Het dieet waar ik dankzij het voedingsschema op uit kwam bleek meer rust in mijn buik te geven en ik kreeg er iets meer energie van. Maar de symptomen bleven, met name minder energie en wakker worden ’s nachts.

Vervolgens ging ik zelf op onderzoek uit en kwam ik via een aantal filmpjes op een belangrijke voorwaarden. Ik mocht gaan zorgen dat:
– Ik ontspannen bleef. 🙂 Stress heeft een negatief effect op je microbioom.
– Mijn bloedsuikerspiegel op peil houden (ik had soms last van een hongerklap): iedere paar uur wat eten.
Wanneer ik niet regelmatig at en een suikerdip kreeg, ging ik door de stressreactie een aantal stappen terug in mijn herstelproces.
– Veel bewegen: wandelen en hardlopen.
– Mijn voeding in de gaten houden en mijn intuïtie (gut) vertrouwen wanneer iets niet goed voor mij was.

Dankzij onderzoek van Paul Horsthuis kwam ik er vervolgens achter dat ik malabsorbtie had: ik onttrok moeilijk voedingsstoffen, mineralen etc. uit mijn voeding. Vermoedelijk omdat mijn microbioom uit balans was. Uit zijn metingen volgde onder meer dagelijks probiotica te gaan nemen.

De volgende stap werd dat ik het GAPS-dieet ben gaan volgen. Het Gut And Psychology Syndrome is een visie op het samenspel tussen de darmen en onze (psychische) gezondheid ontwikkelt door dr. Natasha Campbell-McBride. Het dieet ondersteunt om je darmwand te herstellen en je darmflora weer in balans te brengen. Op deze pagina kun je twee filmpjes hierover vinden met een link naar de website van GAPS. Voor meer informatie kun je ook kijken op Arts & Voeding.

Stap voor stap, langzaamaan, ging ik mij energieker voelen en namen mijn symptomen af. Geweldig… Steeds weer mijzelf volgen met aandacht, om te kunnen inspelen op wat wel en niet klopte.

Achtergrondinformatie

Hieronder vind je filmpjes die mij hebben geholpen meer begrip te krijgen over mijn situatie: over het microbioom en de vertering van voedsel. De onderste filmpjes zijn van doktoren, beide zelf ervaringsdeskundige, die op dagelijkse basis met mensen werken die darmklachten hebben.

Dokters van Morgen: Microbioom

Dokters van Morgen snippet

www.npostart.nl/dokters-van-morgen

Microbiome: The Brain in the Belly

Gut Bugs and You

How Bacteria Rule Over Your Body

Feed Your Microbes

Dr. Natasha Campbell-McBride is een sympathieke en inspirerende arts gespecialiseerd in de voedingsleer. Ze ontwikkelde het concept van GAPS (Gut And Psychology Syndrome) waarmee een natuurlijke behandeling aanbiedt voor mensen met darmklachten en aanverwante diagnosen als depressie, autisme, ADHD, etc.

In haar kliniek helpt ze mensen m.b.v. o.a. een dieet om hun microbioom aan te sterken en de hieraan verwante ziektebeelden. In de filmpjes hiernaast inspireert ze door haar visie uiteen te zetten.

www.gaps.me

Gut And Psychology Syndrome (GAPS 1)

Gut And Psychology Syndrome (GAPS 2)

Fire in the Belly – The 7 Steps to Healthy Digestion

Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO)

Natural Irritable Bowel Syndrome (IBS) Treatment