Na mijn zoektocht kwam ik tot de realisatie dat mijn depressie een fysieke oorzaak had. In mijn ervaring worden depressieve klachten vaak toegewezen aan psychosomatische oorzaken, dus dat de bron van de depressie in je psyche zit. Een fysieke depressie was voor mij een openbaring. En één die klopt.
Bewustwording
Op deze pagina vind je mensen en intiatieven die tezamen puzzelstukjes vormen om het geheel van mijn energielek in kaart te brengen.
Dankzij holistische massages van Korrie werd ik me bewust van mijn lichaam en hoe het ermee gesteld was. Na verloop van tijd bleek echter dat ik nog iets nodig had, mijn energie stokte namelijk nog ergens. Het was nog niet duidelijk wat dat was…
Onderzoeken, terugkijken en stap voor stap ontrafelen
Dankzij de massages en de uitleg van Korrie leerde ik de invloed van mijn de nervus vagus in mijn nek op o.a. mijn spijsvertering en psoas kennen. Op een bepaald moment kwamen we erop uit dat ik op mijn 5e door een glazen schuifdeur was gerend en mijn hoofd uit reactie na achter is geklapt. We besloten om dit te laten onderzoeken bij een zelfstandig medisch instituut genaamd Prescan.
De scans lieten zien dat er een aantal nekwervels was verschoven. De foto’s kon ik meenemen naar de chiropractor, die deze gelukkig kon corrigeren. Ik kwam weer een stap dichterbij.
De Darmen, het tweede brein

Na langer onderzoek kwam ik tenslotte uit bij mijn darmen, het microbioom. In overleg met Korrie en Paul Horsthuis leek het ons een goed idee mijn darmen te laten onderzoeken. Zo klopt ik aan bij Praktijk Van As en kreeg nieuwe inzichten in de werking van het lichaam en specifiek van je spijsvertering en de invloed van je darmen.
De bacteriebevolking in je darmen wordt ook wel de Brain in the Belly genoemd of Gut Brain en blijkt ons tweede brein te zijn. De invloed van de darmen op je welzijn vormt een nieuw gebied van medisch onderzoek, wat langzaamaan in kaart wordt gebracht en momenteel grote aandacht geniet.
Op advies van mevrouw Van As liet we bij MGlab & Advies (zie www.darmklachten.nl), een laboratorium gespecialiseerd in darmonderzoek, mijn ontlasting onderzoeken op o.a. parasieten, vertering en samenstelling van mijn darmbacteriën. Ondertussen bekeek ik aan de hand van een specifiek dieet met een strikt weekschema of ik allergisch was voor bepaalde producten en of ik op bepaalde voeding reageerde.
Persoonlijk Onderzoek Microbioom
Dankzij de onderzoeksresultaten van het MgLab en de begeleiding van mevrouw Van As kreeg ik een duidelijk inzicht in de bron van mijn symptomen. Mijn microbioom bleek uit balans te zijn. Ik verteerde mijn eten niet goed en bepaalde voeding gaf complicaties in met name mijn twaalfvingerige darm. Dit zorgde voor malabsorbtie: ik onttrok moeilijk voedingstoffen uit mijn voeding. Ik mocht op onderzoek uit welke voeding bij mijn lichaam en darmen klopte.
Voeding: het GAPS dieet
Na experimenteren met verschillende diëten (o.a. ketogeen en veganistisch) kwam ik uit op het GAPS-dieet, ontwikkeld door dr. Natasha Campbell-McBride.
Het Gut And Psychology Syndrome (GAPS) is een visie op het samenspel tussen de darmen en onze (psychische) gezondheid. Het dieet richt zich erop om je darmwand te herstellen en je darmflora weer in balans te brengen.
Dit dieet volg ik nu geruim een jaar en sinds de start van dit bewerkelijke, heerlijke en met name voedzame dieet, pluk ik hier maandelijks de vruchten van. Mijn gezondheid is nu bijna weer helemaal op peil. Het is bijna ongelooflijk om te volgen… Ik herken me dan ook helemaal in deze quote van Hippokrates:
“Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.”
German New Medicine
Toen er tijdens mijn GAPS dieet weer wat oude, vage klachten langskwamen kwam ik in mijn onderzoek uit bij German New Medicine, ontwikkeld door Ryke Geerd Hamer.
In het volgende filmpje, met name gericht op kanker, wordt de visie uitgelegd: hoe je psyche kan reageren op bepaalde gebeurtenissen, waardoor je een bepaalde ziekte, hier uitgelegd als Biologisch Zinvol Speciaalprogramma, in stand kunt houden.
Met name via Heal Your Gut Guy op Youtube leerde ik hoe de rol van je psyche via je brein je verteringsstelsel kan beïnvloeden.
Bepaalde symptomen die we interpreteren als ziekte, blijken in deze visie juist te wijzen op herstel en je genezingsproces. Dit hielp mij ontzettend om mijn vage klachten te kunnen duiden en rustig te blijven, wetend dat deze klachten kenmerken blijken van mijn opbouwende gezondheid.
Pijn en verkramping in relatie tot de ruggenwervel en bindweefsel
Op regelmatige basis ging ik naar chiropractor Christopher Boothe voor correcties in mijn rug en nek, tot het niet meer nodig was. Maar toen ik een periode vrij nam voor rust en zelfzorg begonnen steeds weer mijn de spieren in mijn rug te verkrampen. Hiervoor ging ik eerst een tijd naar de Thaise masseur en vervolgens op onderzoek samen met fysiotherapeut Martijn Gerarts.
Nadat ik al een hele tijd bij hem was vroeg ik hem: ‘Wat denk jij dat deze verstijving kan zijn?’ Bij hem kwam de aandoening van Bechterew op en ik herkende alle symptomen…
De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening, een auto-immuunziekte met (tot op heden) geen perspectief op volledig herstel. Zo volgde een tocht langs reguliere artsen waarbij ik gelukkig Bechterew kon uitsluiten, maar overbleef met de diagnose door een reumatoloog van fibromyalgie. Bij fibromyalgie heb je last hebt van chronische pijn in je spieren, gewrichten en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid en slechter slapen. Waarbij de klachten veelal wisselen en verschuiven in het lichaam.
Tegelijkertijd zocht ik het internet af over wat er nog meer wordt gezegd over chronische klachten. En toen stuitte ik op een interview met Jan Bommerez ‘Er zit trauma onder bijna alles wat chronisch is.’ Op een gegeven moment hoor ik hem uit eigen ervaring al mijn symptomen beschrijven…
Met opengevallen mond zoek ik contact met hem. Hij is zeer begaan en raadt mij een boek aan: Healing Backpain van dr. John Sarno en ook een cranio-sacraaltherapeut.
Ik bestel direct het boek en online ga ik op onderzoek uit. Op de website www.brein-medicijn.nl schrijf ik me in voor een introductiecursus over het onderwerp en herken me in alles wat daarin wordt uitgelegd.
Spierspanning Syndroom
Samenvattend heeft Dr. Sarno het over de Mind-Body Connection. In zijn onderzoek beschrijft hij hoe je onbewuste brein je autonome zenuwstelsel (klik link voor mijn nieuwsbrief hierover) aanstuurt, verantwoordelijk voor o.a. je ademhaling, bloedcirculatie en hartritme. In het onbewuste zitten soms of vaak onaangename kanten van jezelf, kanten van jezelf die niet in je zelfbeeld passen. Veelal blijkt het te gaan over emoties als boosheid en angst. Deze emoties willen naar de oppervlakte komen maar worden onderdrukt wat zorgt voor pijn. Dit wordt veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar spieren, gewrichten of bindweefsel, wat zorgt voor een licht zuurstoftekort in. Dr. Sarno noemt dit T.M.S,. Tension Myositis Syndrome, ofwel Spierspanning Syndroom.
Het boek legt uit hoe je allerlei strategieën gaat ontwikkelen om om te gaan met je symptomen en dat het de kunst is om tot de bron hiervan te komen. De bron is vaak een emotie als angst of woede. In mijn zelfonderzoek herkende ik me wel een angst voor dat mijn klachten nooit over zullen gaan of frustratie over lichamelijke reacties. Interessant genoeg kan het onderzoeken van de emotie al zorgen voor een een vermindering in klachten.
Cranio Sacraal Therapie: ruggenwervel en bindweefsel
Dankzij Jan kwam ik ook bij Cranio-Sacraaltherapeut Bert Teunissen terecht. Een lichaamsgerichte, holistische therapeut die behandelt van cranio (schedel) tot sacraal (sacrum, heiligbeen). Met hem kwamen we o.a. eens te meer uit bij een fysiek trauma uit mijn jeugd, toen ik op mijn 5e door een glazen deur rende. Aan de hand van mijn ruggenwervel kon hij de whiplash die toen is ontstaan opmerken en behandelen. Ook legde hij uit hoe fysiek trauma in je bindweefsel kan gaan vastzitten. En aangezien dat er al sinds mijn vijfde zit, kan dit ook voor allerlei sluimerende of ontspringende fysieke klachten gaan zorgen.
Bindweefsel is overigens de lijmachtige substantie door je hele lichaam om je spieren, organen, gewrichten, botten, zenuwen en huid. Zie onderstaande filmpje.
Onderzoeken: wat is nu mijn onderzoeksvraag?
Zo is er in de jaren veel vertrouwen ontstaan dat als ik tijd neem om mijn (fysieke) symptomen te onderzoeken ik kan uitkomen bij allereerst een vraag. Wat veroorzaakt deze en deze symptomen? Met die vraag is het dan vaak weer de vraag wie kan mij daarbij helpen?
Heel blij met en dankbaar voor de mensen om mij heen en de mensen die op mijn pad komen en zijn gekomen.
Een Heel Leven blijft in ontwikkeling.