Fysieke Depressie & Gezondheid

Na mijn zoektocht kwam ik tot de realisatie dat mijn depressie een fysieke oorzaak had. In mijn ervaring worden depressieve klachten vaak toegewezen aan psychosomatische oorzaken, dus dat de bron van de depressie in je psyche zit. Een fysieke depressie was voor mij een openbaring. En één die klopt.

Bewustwording

Op deze pagina vind je mensen en intiatieven die tezamen puzzelstukjes vormen om het geheel van mijn energielek in kaart te brengen.

Dankzij holistische massages van Korrie werd ik me bewust van mijn lichaam en hoe het ermee gesteld was. Na verloop van tijd bleek echter dat ik nog iets nodig had, mijn energie stokte namelijk nog ergens. Het was nog niet duidelijk wat dat was…

Onderzoeken, terugkijken en stap voor stap ontrafelen

Dankzij de massages en de uitleg van Korrie leerde ik de invloed van mijn de nervus vagus in mijn nek op o.a. mijn spijsvertering en psoas kennen. Op een bepaald moment kwamen we erop uit dat ik op mijn 5e door een glazen schuifdeur was gerend en mijn hoofd uit reactie na achter is geklapt. We besloten om dit te laten onderzoeken bij een zelfstandig medisch instituut genaamd Prescan.

De scans lieten zien dat er een aantal nekwervels was verschoven. De foto’s kon ik meenemen naar de chiropractor, die deze gelukkig kon corrigeren. Ik kwam weer een stap dichterbij.

De Darmen, het tweede brein

Praktijk Van As

Na langer onderzoek kwam ik tenslotte uit bij mijn darmen, het microbioom. In overleg met Korrie en Paul Horsthuis leek het ons een goed idee mijn darmen te laten onderzoeken. Zo klopt ik aan bij Praktijk Van As en kreeg nieuwe inzichten in de werking van het lichaam en specifiek van je spijsvertering en de invloed van je darmen.

De bacteriebevolking in je darmen wordt ook wel de Brain in the Belly genoemd of Gut Brain en blijkt ons tweede brein te zijn. De invloed van de darmen op je welzijn vormt een nieuw gebied van medisch onderzoek, wat langzaamaan in kaart wordt gebracht en momenteel grote aandacht geniet.

Op advies van mevrouw Van As liet we bij MGlab & Advies (zie www.darmklachten.nl), een laboratorium gespecialiseerd in darmonderzoek, mijn ontlasting onderzoeken op o.a. parasieten, vertering en samenstelling van mijn darmbacteriën. Ondertussen bekeek ik aan de hand van een specifiek dieet met een strikt weekschema of ik allergisch was voor bepaalde producten en of ik op bepaalde voeding reageerde.

Persoonlijk Onderzoek Microbioom

Dankzij de onderzoeksresultaten van het MgLab en de begeleiding van mevrouw Van As kreeg ik een duidelijk inzicht in de bron van mijn symptomen. Mijn microbioom bleek uit balans te zijn. Ik verteerde mijn eten niet goed en bepaalde voeding gaf complicaties in met name mijn twaalfvingerige darm. Dit zorgde voor malabsorbtie: ik onttrok moeilijk voedingstoffen uit mijn voeding. Ik mocht op onderzoek uit welke voeding bij mijn lichaam en darmen klopte.

Voeding: het GAPS dieet

Na experimenteren met verschillende diëten (o.a. ketogeen en veganistisch) kwam ik uit op het GAPS-dieet, ontwikkeld door dr. Natasha Campbell-McBride.

Het Gut And Psychology Syndrome (GAPS) is een visie op het samenspel tussen de darmen en onze (psychische) gezondheid. Het dieet richt zich erop om je darmwand te herstellen en je darmflora weer in balans te brengen.

Dit dieet volg ik nu geruim een jaar en sinds de start van dit bewerkelijke, heerlijke en met name voedzame dieet, pluk ik hier maandelijks de vruchten van. Mijn gezondheid is nu bijna weer helemaal op peil. Het is bijna ongelooflijk om te volgen… Ik herken me dan ook helemaal in deze quote van Hippokrates:

“Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.”