Boeken

De eerste vier boeken op deze pagina zijn een leidraad in mijn leven en ondersteunen me in waar ik sta in mijn leven. Ik gebruik ze dan ook met veel plezier zowel in mijn dagelijks bestaan als in mijn werk!

Innerlijke Diamant deel 1

Deel 1 van de Innerlijke Diamant serie gaat over Kenmerken van het Zelf. Almaas combineert perspectieven van oa westerse psycho-analyse en het soefisme. De innerlijke diamant staat gelijk aan onze essentie, waarbij meerdere delen helder worden gedurende ‘Het Werk’, ofwel het werken aan onszelf. En we ontdekken wat de sluier van onze persoonlijkheid voor ons verborgen houdt. Het is een uiteenzetting van voordrachten die hij gaf over oa waarheid en werkelijkheid, vertrouwen en geloof, jezelf worden.

Waarom het Jongetje Altijd Wint

Ieder van ons heeft een man en een vrouw, een jongen en een meisje in zich. Deze archetypische patronen vormen een belangrijke sleutel voor zelfinzicht. Ik leerde hoe ik gedurende de jaren uit balans was geraakt en de harmonie in mijn innerlijk gezin ver te zoeken was. Met behulp van Hilt de Vos oefende ik om weer rollen aan te nemen en op gepaste momenten mijn kwaliteiten in te zetten.

het matje

Het matje van Korrie de Vet is een van de meest eenvoudige en wijze boeken die ik ken. Laat je daardoor niet misleiden. Echte wijsheid is eenvoudig, maar niet altijd makkelijk toe te passen! Het matje nodigt je uit om jezelf op het matje te roepen en met interesse naar jezelf te kijken. Waarom deed ik dat? Een begin van zelfonderzoek. Om niet meer als een kip zonder kop overal achteraan te rennen of als een kop zonder kip te bekritiseren. Wat wil jij eigenlijk zelf?

Creatiespiraal

Natuurkundige en organisatieadviseur Marinus Knoope vertelt over zijn zoektocht naar waarheid. Heeft hij er zelf invloed op of gebeurt het buiten hem om? Hij neemt een wetmatigheid waar in zijn leven die steeds dezelfde cyclus volgt. Door bewust te zijn van die cyclus kun je weldegelijk invloed hebben op jouw waarheid en jouw leven. Een prachtig geschreven en praktisch werk wat je helpt van idee tot creatie. Kort en krachtig, herkenbaar voor iedereen.

Bodhidharma

Wat je kunt leren van een zenmeester die 7 jaar lang naar een muur keek. Zijn visie op de soetra’s van Boeddha. Over grote thema’s in het leven, over denken en niet-denken, bewustzijn.

Boek van Niets

Zonder zelf, wat blijft er over? Niets, nietwaar? Maar is het niets niet erg leeg? ‘Helemaal niet,’ zei de zenmeester toen, ‘Het niets is overvol, dat is de plaats waar alle boeddha’s wonen.’ Een feest om te lezen. Over de essentie van Zen, over niet-denken. Met veel anekdotes, humor en wijsheden.

Gele Wereld

Albert Espinoza deelt op onnavolgbare manier zijn levenslessen tijdens zijn ziektebed toen hij kanker had. Hij vertelt over zijn ervaringen, zijn vrienden, oplossingen, doodlopende wegen, verlies, dood en leven. Hij vertelt over de gele zielen die hij ontmoet, zijn vrienden voor altijd. Ook na vaarwel. Prachtig boek.

Celestijnse Belofte

Een verhaal dat leest als een matige Amerikaanse thriller en toch heel erg de moeite waard is. De hoofdpersoon komt in aanraking met mensen op zijn pad die hem meer vertellen over een manuscript dat hij op het spoor is. Tijdens elke ontmoeting ontdekt de Amerikaan een nieuwe inzicht. Als al die inzichten waarheid zijn. Wow.

Verslaafd aan Denken

Jan Geurtz laat in zijn boek zien dat denken een verslaving is. Een prettig geschreven boek met veel humor. Jan zet je aan het … denken. Hoe kom ik van mijn denken af? Het boek helpt om de nutteloosheid van denken te doorzien, hoe denken onze werkelijkheid schept en te realiseren dat denken zorgt dat we onnodig lijden.

Spontane Evolutie

Eigentijds wetenschappelijk onderzoek laat zien hoe we met onze intenties en bewustzijn onze werkelijkheid kunnen beïnvloeden. Wij zijn niet ons DNA, we kunnen de loop van de toekomst zelf vorm geven. De mens bevindt zich in een bijzondere fase van de evolutie: de tijd is gekomen dat we als mensheid gaan samenwerken ten behoeve van de aarde zoals de cellen in ons lijf dat doen ten behoeve van ons lichaam. Het boek laat je kast met waarheden rammelen.

Mens en Mogelijke Evolutie

Ouspensky vertelt inzichtelijk dat de mens veel meer mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen dan zij zelf denkt. Aan de hand van diagrammen maakt hij duidelijk dat we alleen tot ontwikkeling kunnen worden gebracht door een zeer specifiek en doelgericht ‘werk aan onszelf’. De aard van dit werk wordt uitvoerig toegelicht. Onder meer aan de hand van de volgende vragen: Wat is zelfkennis? Wat is bewustzijn? Welke mogelijkheden heeft de mens om te evolueren? Bestaat er wel een verschil tussen positieve en negatieve gevoelens?

Stroke of Insight

Jill Taylor schrijft op humoristische manier hoe zij haar herseninfarct heeft ervaren en hoe het haar leven heeft veranderd. Toen haar rechterhersenhelft domineerde tijdens de infarct ervoer ze de wereld als één, zonder kaders, vol liefde. Die ervaring nam ze mee tijdens haar herstel om haar leven te gaan leven met de kwaliteiten van beide hersenhelften. Fascinerend en inspirerend verhaal.

Liefhebben

Liefde als onderdeel van de mens. Zelfontplooiing van de mens helpt de liefde en het samenzijn. Liefde zoals we haar kennen uit de films heeft niet zoveel met de realiteit te maken. Het leven is een kunst en de liefde heeft kans tot slagen als ook zij tot kunst wordt verheven. Een knap en mooi boek, waarvan me is bijgebleven dat het beeld van de wereld waar Erich Fromm voor waarschuwt nu actueel is.

PRI

Dankzij de boeken van Ingrid Bosch werd me heel helder hoe pijn uit onze jeugd kan doorwerken in ons heden. Hoe onze reacties van nu te herleiden zijn naar gevoelens van angst uit onze jeugd. Ze beschrijft duidelijk op welke manier we onze overlevingsstrategieën kunnen laten varen en zo onze persoonlijke groei kunnen ontwikkelen.

Covey

Dit boek heb ik meerdere keren gelezen en komt de afgelopen tijd weer terug in mijn gedachten. Het bevat zoveel dat je het boek volgens mij niet in één keer kunt bevatten. Het leid je van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid naar synergie. Wordt als managementboek verkocht, maar die benaming doet de inhoud niet genoeg eer aan. Absolute aanrader, die mij nog steeds grenzeloos inspireert.

A New Earth

Eckhart Tolle’s spirituele blauwdruk voor een nieuwe wereld. De huidige staat van de mensheid is erbarmelijk en gevaarlijk ongezond. Tolle windt er geen doekjes om in dit boek. Ego-denken is de boosdoener. Dat remt ons in alle opzichten af en maakt vrijheid en vooruitgang onmogelijk. Hij heeft ook goed nieuws: er is namelijk een alternatief! Daarvoor moeten we eerlijk naar onszelf kijken en de sprong wagen naar een collectief bewustzijn.

Synchornicity

Synchronicity hielp me toen ik net stappen aan het zetten was op mijn eigen pad. Ik was gefascineerd door het verhaal van Jaworski. En door Synchroniciteit, een term uit het werk van Carl Jung. Over de wondere wereld van toeval. Of is het geen toeval? Komen er niet zomaar mensen op je pad.

Het zijn net mensen

Het zijn net mensen laat heel duidelijk zien hoe de media onze beeldvorming beïnvloeden. Joris Luyendijk beschrijft vertelt over zijn pad als journalist, over wat hij wil verslaan en hoe er waarheid wordt geschept o.a. in kranten en op televisie. Het heeft mijn vertrouwen in het dagelijks aangeboden nieuws voor altijd veranderd.

Whole New Mind

De kwaliteiten van het rechterbrein lijken de toekomst te hebben, het informatietijdperk is voorbij. Design, verhalen, integratie en symfonie, empathie en speelsheid, zingeving. Ik las het boek met plezier en putte er vertrouwen uit dat de wereld van werk niet altijd zo netjes en zakelijk hoeft te zijn. Een vrolijke uiteenzetting naar een empathische en speelse wereld.