Met familieopstellingen kun je niet direct zichtbare relaties tussen (innerlijke) familieleden en de eventuele knelpunten daartussen herkennen en zo mogelijk wegnemen. Een opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende levensvragen of thema’s die je in een nieuw daglicht wilt stellen of waarin je wilt groeien.
Familieopstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger in de jaren ’80, uit een samenspel tussen Freuds psychoanalyse, lichaamswerk, familietherapie, nlp, gestalt en religieuze rituelen van oervolkeren. Hieruit ontstond het familieopstellingen-fenomeen. Door de diepe indruk en duidelijk merkbare voordelen in het dagelijks leven heeft het zich de afgelopen 20 jaar over de hele wereld verspreid. Bijna overal ter wereld wordt inmiddels gewerkt met familieopstellingen en daarvan afgeleide varianten zoals organisatieopstellingen, loopbaanopstellingen en ziekteopstellingen.
Effectieve, inzichtelijke Methodiek
Familieopstellingen dringen snel tot de kern van een probleem of patroon door en kan daardoor vele malen effectiever zijn dan jaren reguliere psychotherapie. Familieopstellingen helpen om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk met je aan de hand is. Het is dan ook vooral deze hernieuwde kracht, die veel meer is dan alleen inzicht, die verlichting brengt bij allerlei uiteenlopende levensvragen.
Opstellingen brengen beweging rondom ziekte, relaties, familie, kinderen, geld of je loopbaan. Het helpt ook als je je verloren, boos, depressief of angstig voelt. Kortom, familieopstellingen zijn er voor iedereen die zakelijk en/of privé vastloopt in terugkerende thema’s en patronen, zonder echt te weten waardoor.
(tekst Korrie de Vet)
Eigen ervaring
Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst in contact met opstellingenwerk. Een toenmalige coach raadde me aan dat eens te ervaren. Het fijne de allereerste keer, vond ik meteen de sfeer. Je hoefde er niets voor te kunnen en mocht steeds delen wat je op een plek in de opstelling ervaarde. Dat kon ik! Wat er zich ontwikkelde in opstellingen fascineerde me. Het bracht inzichten aan degene die een vraag inbracht. Later zou ik zelf ook met vragen komen en heb vele inzichten en doorbraken te danken aan diverse opstellingen. Opstellingen over o.a. thema’s als vriendschap, gezondheid en ziekte, toekomst en verleden en mijn innerlijke familie.
Een inspirerende methode, die zo begrijp ik van hedendaagse psychologie-studenten, tegenwoordig ook wordt aangeboden in diverse (universitaire) psychologie-opleidingen. Leuk om te zien dat de wetenschap er ook interesse in heeft.
Interesse?
Korrie de Vet en Jojanneke de Vet begeleiden maandelijks opstellingen, waar ik ook aanwezig ben als onderdeel van het team.
Voor data kijk op: www.tomelffers.nl/jaarplanning.