Het Schriklichaam

De methode van het Schriklichaam is een heldere metafoor om meer inzicht in je lichaam en je gedrag te krijgen wanneer je schrikt.

Schriklichaam als metafoor

In het filmpje hieronder kun je het Schriklichaam zien, oorspronkelijk ook wel de Hoberman Sphere genoemd. Het geheel van vertakkingen van deze bol staan in het schriklichaam voor je lichaam. In een ontspannen staat zit je zo in het midden tussen helemaal open en helemaal dicht. En in het midden van het schriklichaam daar bevind jij je.

Wanneer het schriklichaam ontspannen is, ben je in contact met jezelf en je omgeving en voel je je open. Je kunt jezelf waarnemen en voelen hoe je reageert op bepaalde omstandigheden: als het fijn is ontspan je en ga je wat meer open, als het spannend is ga je wat meer dicht. Een mooie manier om jezelf en je voorkeuren te leren kennen. Wanneer je plots schrikt kan het lastig zijn om te bedenken wat je nodig hebt. Daarom zijn ervaringen nodig, zodat je er in een ontspannen moment op kunt reflecteren, op wat je nodig hebt wanneer je wellicht weer schrikt.

Mocht je al bekend zijn met Het Matje dan herken je vermoedelijk overeenkomsten.